Filozofie?

______M-am trezit azi cam tarziu fata de cum ma scol eu deobicei. Totusi desi am dormit mai mult decat deobicei, m-am simtit obosit. De ce ? Cred ca in mare parte ''datorita'' examenelor. Inveti ore intregi, si cand ajungi acolo la examen si iti vine fisa cu subiecte constati ca nu ai invatat nici pe jumate. Si e destul de enervant,stresant sa ai o asemenea constatare. Apoi de ce mai sunt obosit, ca in general trec peste greutati ? ... Nebunia asta din tara de la noi, agitatia asta mai degeaba, toti vorbesc arata cu degetul dar, niciunul nu face ceva. Vezi analisti economici care vin pe la diferite emisiuni si incep sa comenteze ce se intampla si ce cum se poate iesi, dar ei ca deobicei decat stiu sa critice mai mult, decat sa faca ceva. Daca stiu de ce nu fac , nu ? Totodata odata cu Criza incepem sa ne omoram intre noi. Unii mor prin spitale ca nimanui (personalul spitalului) nu ii pasa, chiar plini de nesimtire mai si zic ''mori ce sa-ti fac'' ; altii se impusca prin restaurante si distrug masini in Constanta, altii raman fara locuri de munca.
______Ajungem pana la urma la definitia economistului: acea persoana care este egoista si care are ca scop urmarirea intereselor personale si obtinerea de profit cu cat mai putin efort fizic si moral. Eh nu e asta definitia , dar pe acolo tot e. Ajungem sa ne omoram intre noi numai sa apucam o bucata de ''cozonac''. Se zice ca omul e superior animalelor. E cu putin superior , numai ca omul nu a uitat acele instincte animalice care l-au facut sa supravietuiasca in timp. Lupta continua pentru hrana se asociaza la om cu lupta continua pentru putere , pentru a fi mai sus decat ceilalti; lupta pentru teritoriu se asociaza la om cu lupta pentru teritoriul comercial si disperata nevoie de inavutire. Si exemplele pot continua.
______Acum sute de ani, erau oamenii ingrijorati ca nu au ce manca, ca o sa vina iarna si o sa le fie frig, ca stau in mizerie, ca nu au unde sa doarma, unde sa se spele, sa aiba o familie ,nevoie de siguranta, nevoie de ajutor medical, nevoie de comunicare , etc. In prezent toate aceste lucruri sunt prezente in vietile noastre. Tot ceea ce visau strabunii nostrii, noi avem. Pentru ce ne mai batem? Daca le-am fi dat lor ce avem noi acum sigur ar fi fost pace mondiala cateva sute de ani si nu ai mai fi auzit de razboaie si cuceriri. Se intampla un fenomen ciudat. Care o fi diferenta , ca pana la urma tot oameni erau si aia. Diferenta sta in faptul ca noi, cei din prezent , chiar daca avem aproape ''detoate'' nu suntem satisfacuti deoarece , mereu cu timpul o sa avem cate o nesatisfactie in plus fata de trecut. De exemplu: noi , majoritatea (macar cei care citesc aceasta postare), avem acum o ''casa'' . In acea ''casa'' am dormit in siguranta toata viata noastra, am mancat, ne-am imbracat, am avut cam tot ce are nevoie un om pentru a trai decent. Dar de ce totusi suntem suparati ? Noi acum nu ne mai suparam ca nu avem ce manca, noi acum ne suparam din diferite motive (sau mai bine zis sentimente, trairi): dragoste, gelozie, ciuda , dizgratie etc. Lucruri care nu sunt tangibile, ce tin mai mult de moral nu de fizic. Toate acestea ar parea banale acum cateva sute de ani, si totusi nu sunt. Peste cateva sute de ani cand toata lumea sa zicem o sa aiba cam ''detoate'' tot o sa fie ceva ce o sa supere lumea. Am stat si m-am gandit cum ar fi. O fata sa se duca la un baiat si sa-i spuna ca arata naspa. In zilele noastre , foarte probabil ala nu ar baga-o in seama , ori i-ar transmite la fel. Peste ani, insa situatia s-ar putea modifica. Pai acel baiat ,probabil de data asta, nu ar mai avea aceleasi reactii, ci poate unele mai ''ciudate'': ar putea fi asa de afectat incat sa se sinucida sau cine stie ce alte actiuni din partea lui. Asa cum strabunilor nostri li s-ar fi parut ''ciudat'' ca desi avem cam ''detoate'' si totusi ne certam /suparam, asa si nou acum poate ca ni se pare ''ciudat'' ca ala din viitor se sinucide dintr-o cestie care acum pare banala, desi are mai multe decat noi acum.
______Asa ca mai bine ne multumim cu ce avem acum, sa nu ramanaem la ideea asta si sa muncim ca sa ne imbunatatim modul de viata, sa lucram mai bine impreuna, si sa nu ne mai suparam din unele lucruri care odinioara pareau banale. Cu ocazia asta ma simt si eu mai bine acum :)
0 Responses

Trimiteți un comentariu

Blogger

copyright © 2008 - 2009 The Jurnal Blog by CheeSu. Some Rights Reserved.