Star Trek - fizica viitorului (IV)

_____Androizi. Creierul uman este, de departe, cel mai complex mecanism pe care ni l-a aratat, pana acum, natura, iar ideea de a construi un creier artificial la fel de performant pare a fi, la o prima vedere sortita esecului. Fizicieni reunumiti, ca de exemplu Roger Penrose de la Universitatea Oxford, sustin ca indiferent de progresele care se vor face in domeniul tehnologiei, masinile vor continua sa fie incapabile sa reproduca rationamentele umane. „Personal, cred ca ne apropiem mai degraba de posibilitatea de a clona fiinte umane decat de a realiza un robot de talia lui Data. Totusi, progresele care s-au facut in ultima perioada in domeniul inteligentei artificiale nu sunt tocmai de neglijat”, spune Florin Mingireanu. Sunt de la sine intelese motive care stau in calea clonarii umane. De ce am fi, insa, tentati sa cream asemenea roboti? Raspunsul ni-l da chiar cel care l-a creat pe Data:
Data isi intalneste creatorul in Sezonul 4 din Star Trek: TNG:

_____Profesorul Michio Kaku sustine ca doua sunt piedicile majore pe care cercetatorii trebuie sa le treaca pentru a putea crea roboti inteligenti: „recunoasterea tiparelor si... bunul simt”. „Robotii pot sa vada mai bine decat noi, dar nu inteleg ce vad”, scrie profesorul in cartea sa, „Fizica imposibilului”. „Cand paseste intr-o camera, un robot vede o multime de linii si de curbe, nu scaune, mese sau lampe. Creierul nostru recunoaste obiectele fara ca noi sa ne dam seama, facand trilioane de trilioane de operatii, o activitate de care nu suntem constienti”, afirma Michio Kaku. Cea de-a doua piatra de hotar, bunul simt, pare si mai greu de depasit, in opinia fizicianului: „Oamenii stiu ca apa e uda, ca mamele sunt mai batrane decat fiicele, ca timpul nu curge invers... Dar nu exista nicio expresie matematica prin care sa ajungem la aceste concluzii, iar pana acum am esuat in a incorpora aceste legi de bun simt intr-un computer, pentru ca sunt mult prea multe”. Solutia pentru construirea unui „Data” poate fi imitarea modului in care invata copiii. Specialistii de la Massachusetts Institute of Technology, USA, au reusit cu ani in urma sa creeze primii roboti care au deprins mersul lovindu-se de obstacole, pe modelul insectelor. Astazi, unii dintre „urmasii” acestora au ajuns pe Marte, de unde ne-au si trimis fotografii. Totusi, atunci cand s-a incercat reproducerea mecanismelor de invatare ale speciilor evoluate, masinile au dat gres.
_____Oricat de mult ar evolua pana la urma robotii, ar putea sa aiba in fata noastra ceea ce poate fi considerat un dezavantaj (intr-o viziune diferita de cea a vulcanienilor): lipsa emotiilor. Pentru androidul Data, iubirea nu este, din pacate, decat un soft...
Data si iubita lui se despart...

_____Unii oameni de stiinta cred insa ca trairile umane sunt un produs al evolutiei si deci ar putea fi, intr-un final, intelese si adoptate de roboti. Este ceea ce isi doreste si Data, care studiaza atent comportamentul colegilor sai. Episodul „Descent: Part 1” din Sezonul 6 al „Generatiei urmatoare” incepe cu camera holografica, unde robotul cu aspect uman a strans laolalta, la o partida de poker, trei dintre cele mai luminate minti care au trait vreodata pe Terra: Isaac Newton, Albert Einstein si Stephen Hawking – singura celebritate care are privilegiul de a se interpreta pe sine in Star Trek. Cu cateva zile inainte de filmari, marele astrofizician a dorit sa faca turul platourilor si sa se aseze pe scaunul lui Picard. Cand a trecut pe langa asa-zisele motoare warp, a zambit si a spus: „Inca lucrez la asta!”.
Stephen Hawking in „Star Trek: Generatia urmatoare”

_____In ciuda dificultatilor aparent insurmontabile, roboti la nivelul lui Data vor putea fi creati in viitorul destul de apropiat, crede scriitorul de SF Alexandru Mironov: „Prin 2040-2045 va fi construit un supercomputer care va fi egal cu suma totala a miliardelor de creiere de pe Pamant. Iar de aici pana la Data nu mai e decat un pas! Daca cei care il vor construi vor fi suficient de inteligenti sa respecte legile roboticii ale lui Asimov, atunci nu cred ca vor exista conflicte intre noi si ei. Iar Data, dar si intreaga echipa Enterprise, exploreaza universul cu ganduri de pace”.
0 Responses

Trimiteți un comentariu

Blogger

copyright © 2008 - 2009 The Jurnal Blog by CheeSu. Some Rights Reserved.