Star Trek - fizica viitorului (III)

_____Calatorii in timp si spatiu. „Cu totii calatorim in viitor, fie ca vrem, fie ca nu”, spune marele astrofizician Stephen Hawking, renumit pentru ecuatiile sale referitoare la gauri negre si timp. In anii 1990, profesorul zambea ironic cand auzea parerile entuziaste ale colegilor sai privind calatoriile in trecut sau viitor. Dorind sa puna capat acestor speculatii, care nu faceau decat sa distraga interesul de la „adevaratele” probleme ale domeniului, a lansat o provocare tuturor savantilor: sa caute acea lege a fizicii care ne-ar impiedica sa construim masina timpului. Desi s-au facut eforturi mari in aceasta directie, pana acum, nimeni nu a reusit sa gaseasca nimic. Marele om de stiinta s-a vazut nevoit sa recunoasca faptul ca s-a grabit atunci cand a sugerat ca plimbarile in timp ar fi doar in imaginatia fanilor science fiction.
_____„Masina timpului este, deocamdata, o idee SF. Dar cate alte lucruri n-au fost idei SF la inceput!? Era idee SF pana si faptul ca in jurul unor stele ar exista planete!”, spune scriitorul Alexandru Mironov. Deschis in aceasta privinta este si cercetatorul Michio Kaku, care sustine ca nu ar fi imposibil sa primeasca, intr-una din zile, vizita unei persoane din viitor. Profesorul sustine ca din moment ce legile fizicii nu ne sunt potrivnice, vom putea construi o masina a timpul in o mie de ani sau poate un pic mai mult.
Dr. Michio Kaku despre calatorii in timp si universuri paralele:

_____Dar, inainte sa ne apucam de facut schita unei masini a timpului, se cer „reparate” anumite conceptii referitoare la variabila cu care avem de lucru. Profesorul Michio Kaku spune ca, in primul rand, trebuie sa intelegem ca „nu exista un timp universal”, ca „este imposibil sa sincronizezi doua ceasuri aflate la distanta foarte mare in Univers”. In plus de asta, un orologiu aflat in spatiul cosmic, nu foarte departe de Terra, va merge mai incet decat unul similar asezat pe Pamant, pentru ca gravitatia influenteaza curgerea timpului. De altfel, exista persoane platite pentru a ajusta zilnic ceasurile satelitilor artificiali aflati pe orbita planetei noastre.
_____Dar forta gravitationala nu este singura care se joaca cu timpul. Fizicianul Florin Mingireanu afirma ca si viteza este un concept-cheie: „Daca am dispune de o nava care sa poata atinge viteze comparabile cu cea a luminii, am putea calatori in viitor. Daca pentru noi, cei din nava, va trece un an, pentru cei de pe Pamant va trece mult mai mult timp”. Exista insa o piedica majora care s-a asezat in calea acestui procedeu: un corp cantareste mai mult daca se deplaseaza cu viteza, iar daca viteza de care vorbim este aproape de cea a luminii, atunci corpul va avea o masa greu de imaginat. Cercetatorii care lucreaza la Acceleratorul de la Geneva au aflat ca o particula subatomica ce se deplaseaza cu o viteza apropiata de cea a luminii poate avea o masa si de 7 mii de ori mai mare decat atunci cand se afla in repaus.
_____Fizicienii cred ca inainte de a rezolva problema calatoriilor in timp s-ar putea sa trebuiasca sa ne pricepem foarte bine la voiajele prin spatiu. Creatorul Star Trek ne propune motoarele warp, care „indoaie universul si te arunca printr-o gaura neagra intr-o gaura de vierme sau invers”, explica scriitorul de SF Alexandru Mironov. Un astfel de dispozitiv capabil sa zboare mai iute decat gandul pare greu de realizat, dar nu imposibil. Oamenii de stiinta care se ocupa de studiul acestei chestiuni spun ca trebuie sa existe o metoda prin care sa construim motoare atat de performante fara sa contrazicem teoria relativitatii generale a lui Einstein, care sustine ca nimic in Univers nu poate calatori cu o viteza mai mare decat cea a luminii. Solutia poate veni chiar de la marele savant german, care nu a vazut nicio limita teoretica a vitezei cu care spatiul insusi se misca sau poate fi miscat. Altfel spus, spatiul poate fi intins sau compresat cu o viteza superluminica. Daca am putea dilata spatiul din spatele nostru si contracta spatiul in fata noastra, am putea fi impinsi cu o viteza mai mare decat cea a luminii. Specialistul NASA in sisteme de propulsie, Marc Millis, explica:

_____Si cercetatorul roman Florin Mingireanu crede ca e posibil sa trisam pentru a obtine viteze superluminice, sau sa o luam „pe scurtatura”: „Nu cred ca exista limite absolute. Sunt increzator ca se vor gasi metode de depasire a vitezei luminii, chiar daca noile metode nu vor face decat sa impuna, la randul lor, noi limite. Posibilitatea de a manipula continuumul spatiu-timp poate fi unul dintre raspunsuri”.
0 Responses

Trimiteți un comentariu

Blogger

copyright © 2008 - 2009 The Jurnal Blog by CheeSu. Some Rights Reserved.