Star Trek - fizica viitorului (II)

_____Teleportarea: „Beam me up, Scotty!” . Parte a manualului de trucuri al oricarui magician care se respecta, teleportarea, iar acum vorbim de monede aparute miraculos dupa ureche sau de oameni care dispar dintr-un loc si apar in alta parte in timpul numerelor de iluzionism, ne-a trezit de mici curiozitatea. Nu vreo pasiune puternica pentru magie i-a impins pe creatorii Star Trek sa gandeasca aceasta metoda de deplasare, ci bugetul redus pe care il aveau la dispozitie, si care ii impiedica sa filmeze calatorii extravagante. „Asa cum apare in Star Trek, teleportarea inseamna dematerializarea unei persoane sau unui obiect dintr-un loc si rematerializarea aproape instantanee in alt loc. Preferabil fara defecte”, spune cercetatorul Florin Mingireanu.
Probleme cu transportorul...

_____Cercetarile in domeniu au luat avant in 1993, cand oamenii de stiinta de la IBM au aratat ca este posibil din punct de vedere fizic sa teleporteze toata informatia continuta de o particula. Din punctul de vedere al fizicianului Florin Mingireanu, „cel mai interesant experiment este cel din 2006, realizat de Eugene Polzik, prin care s-a reusit teleportarea la distante de ordinul metrilor a unor colectii de atomi. Teleportarea fotonilor sau atomilor se face acum folosind metoda numita quantum entanglement. Cu alte cuvinte, se utilizeaza proprietatea de cuplare a starilor cuantice a doua sau mai multe obiecte”. Atunci cand vine vorba de a muta dintr-un loc in altul fiinte, lucrurile se complica, iar greselile nu isi au locul. „Pentru a teleporta pe cineva, trebuie sa cunosti cu exactitate locul in care se afla fiecare atom din corpul persoanei respective”, spune profesorul Michio Kaku in cartea sa. Fizicianul sustine insa ca progresele care s-au facut in domeniu ne indreptatesc sa ne facem sperante ca intr-un viitor nu foarte indepartat vom putea parcurge distante mari in cateva secunde. Asa cum exista insa teama de a zbura cu avionul, va exista probabil si frica de teleportare, pentru ca procesul implica distrugerea organismului uman si reconstruirea lui la mare departare.
Michio Kaku explica mecanismul teleportarii:

_____Desi mai avem nevoie de ceva timp pentru a fi maestri intr-ale teleportarii, expresia „Beam me up, Scotty!” ne-a intrat deja in vocabular. „In Statele Unite ale Americii se folosesc des cuvintele aceastea, cu sensul de "trimite-ma mai repede". Dar nici pentru teleportare nu va trebui sa mai asteptam prea mult. Eu cred ca e vorba de cateva sute de ani... un fleac. Mecanica cuantica e vrajitorie curata!”, crede Alexandru Mironov.
0 Responses

Trimiteți un comentariu

Blogger

copyright © 2008 - 2009 The Jurnal Blog by CheeSu. Some Rights Reserved.