Apocalipsa redata in filme

___Adoptam idei, atitudini sau mode si aderam la multe conceptii manati de magnetismul pe care unele filme il emana inspre audienta, inspre noi. Frizand razant Apocalipsul din Biblie, filmele (nu tocmai putine) care aduc in atentie sfarsitul lumii, sunt in mare masura responsabile de revitalizarea si popularizarea obsesiva a milenarismului apocaliptic in mentalul colectiv contemporan. Avem o fascinatie aparte pentru sfarsitul omenirii, iar acele povesti care exploateaza aceasta curiozitate cu tenta morbida se vand spectaculos. Sa vedem care sunt zece cele mai reusite initiative cinematografice in acest sens si ce sanse au apocalipsele de Hollywood sa devina realitate.
___Knowing___
Nicholas Cage interpreteaza rolul lui John Kessler, un astrofizician al Institutului de Tehnologie Massachusetts, care priveste Universul precum o insiruire aleatorie de evenimente si circumstante independente de vreun plan maret. Asta pana cand o lista ciudata cu coduri numerice este scoasa dintr-o capsula temporala ingropata cu 50 de ani in urma, in curtea unei scoli din New York. Conform unui tipar inteles mai tarziu de personajul lui Cage, care ajunge in posesia listei, insiruririle de numere mazgalite pe foaia de hartie prezic corect fiecare dezastru major al ultimei jumatati de secol, dimpreuna cu pierderile de vieti omenesti aferente. Lista prezice inclusiv sfarsitul lumii, ghicit de John Kessler in expansiunea brusca a Soarelui si mistuirea Pamantului. Dar oamenii nu sunt cu totul singuri in fata unei asemenea catastrofe. O civilizatie evoluata de creaturi extraterestre salveaza semintia umana prin transportarea catorva copii pe o planeta noua, tanara, asemanatoare cu Pamantul, in vederea unui nou inceput pentru specia umana. Terra este distrusa conform predictiei.

___Distrugerea planetei prin expansiunea si transformarea Soarelui intr-o Giganta Rosie este, din nou, un scenariu verosimil... insa numai pe jumatate. Cercetatorii anticipeaza deja un astfel de sfarsit al Pamantului, in aproximativ cinci miliarde de ani de acum. Insa, un eveniment ceresc de o asemenea amploare este, in opinia astronomilor si conform unei logici elementare, unul care nu s-ar petrece subit nici macar daca "subit" ar insemna intr-o mie de ani de aici inainte. Este exclusa deci distrugerea peste noapte a planetei noastre in astfel de conditii. Extraterestrii salvatori? De ce nu? In masura in care alegem sa credem in existenta unor fiinte mai evoluate decat oamenii si care ar putea fi chiar creatorii nostri (vezi reeditarea mitului Adam si Eva de la finalul peliculei).
___Sunshine___
In viitorul indepartat, pe masura ce Soarele incepe sa se stinga, cade in sarcina unei echipe formata din opt astronauti si oameni de stiinta sa calatoreasca pana la steaua muribunda si sa revigoreze cumva focul menit sa intretina viata pe Pamant. Cerul se intuneca din ce in ce mai mult, iar sortii ii devin ostili Terrei. Desi intunecimea atotstapanitoare pare de neoprit la inceput, cercetatorii scornesc un ultim plan disperat pentru a-i castiga umanitatii o amanare a finalului sumbru ce pandeste la orizont. O echipa formata din opt barbati si femei, careia ii este incredintat un dispozitiv nuclear, este trimisa in cea mai dificila si mai cruciala misiune spatiala intreprinsa vreodata, pentru a reaprinde Soarele... la propriu. Brusc, in momentul in care contactul radio se intrerupe cu baza, totul incepe sa se destrame. Echipajul care are in mana poate chiar ultima cheie a supravietuirii speciei sa gaseste el insusi in situatia de a se zbate pentru supravietuire, dar si pentru a-si pastra sanatatea mentala. Dupa lupte intestine crancene si schimbari dramatice de situatie, incarcatura termonucleara este lansata in Soare, echipajul piere, iar Pamantul este salvat.

___Desi actiunea filmului "Sunshine" este diferita de cea din "Knowing", cele doua pelicule se ingemaneaza prin "personajul" central, Soarele. Daca in cel dintai film prezentat in top, omenirea este amenintata cu disparitia prin explozia stelei, de aceasta data ne confruntam cu opusul unei asemenea expansiuni, anume stingerea Soarelui, eveniment cosmic soldat tot cu extinctia speciei umane. Ca viata pe planeta noastra ar muri in absenta luminii si a caldurii Soarelui nu este un subiect care sa permita multa dezbatere - toti oamenii de stiinta cad de acord ca este putin probabila supravietuirea in astfel de conditii.
___Mergand mai departe, insa, daca este sa ii ascultam pe specialistii in astrofizica, tiparul de viata al unei stele, oricare ar fi ea, se desfasoara exclusiv in anumite etape. Astfel, Soarele nu se poate stinge inainte de a se aprinde (vezi "Knowing") colosal. Altfel spus, ar deveni mai intai o Giganta Rosie si ar inghiti Pamantul inainte de a deveni o Pitica Alba si a ne raci pana la moarte planeta. Asta face neplauzibila actiunea filmului. Reducand situatia la absurd si considerand ca lucrurile s-ar petrece ca in film, ar putea o bomba, oricat de mare si de orice natura ar fi ea, de productie omeneasca, sa impiedice un astfel de proces al Soarelui? Ma tem ca nu trebuie sa intelegem foarte bine mecanismele solare ca sa ne dam seama ca aceasta este doar o poveste eroico-fantastica cu iz tipic hollywoodian.
___I am legend___
Este anul 2012; ne aflam in New York, iar metropola este aparent parasita de oameni. Robert Neville, fost cadru militar si om de stiinta este, inexplicabil, singurul supravietuitor al unui dezastru biologic, starnit in urma cu trei ani de un presupus leac pentru cancer. Populatia din intreaga lume pare sa fi murit, iar timp de trei ani de zile personajul lui Smith nu primeste niciun raspuns la mesajele radio pe care le transmite in eter. Dar virusul care a produs catastrofa nu a decimat populatia umana, ci doar umanitatea din oameni. Unii au murit, in timp ce multi altii s-au transformat in zombie salbatici si insetati de sange, ascunsi in intuneric pe timp de zi, dar care vaneaza furibund pe timpul noptii. Neville isi concentreaza toate resursele si atentia pe descoperirea unui leac, pe care il crede, pe buna dreptate, ascuns in sangele sau imun si necontaminat. Intr-un final, cu pretul vietii lui, Neville dezvolta antidotul si-l incredinteaza in mainile unei comunitati de oameni inca normali, o colonie bine fortificata undeva in America.

___Da, o pandemie ar avea sanse mari sa ucida o buna parte din populatia Pamantului sau chiar pe toata lumea, daca un virus letal si foarte contagios ar scapa de sub controlul. Este chiar una dintre versiunile de Apocalipsa foarte plauzibile, luata serios in calcul atat de anumiti oameni de stiinta, cat si de unii futurologi. Totusi, de la a imbolnavi de moarte omenirea si pana la a o transforma intr-o armata de decerebrati fanatici si insetati de sange, cu vag aspect uman si fara cea mai mica urma de ratiune, intr-un timp record, distanta este astronomica.
___Scenariul pare a depinde masiv de domeniul fantasticului de tip horror deoarece se bazeaza pe mutatii majore care le dau contaminatilor un aspect monstruos si le insufla in acelasi timp o pofta turbata de a distruge. Sa presupunem ca o asemenea inginerie genetica ar putea fi pusa la cale. Este foarte putin probabil, insa, ca specialistilor le-ar scapa accidental un aspect / efect advers atat de important, inca sa faca diferenta dintre vindecarea de cancer si transformarea in bestii a oamenilor. Si, in plus, sa nu uitam de politicile farmaceutice. Un produs nou nu iese pe piata mai devreme de 10-15 ani de la aparitia sa, interval in care se efectueaza testari clinice riguroase, iar medicamentul trebuie sa fie avizat de catre un organism de stat independent si competent. Cu alte cuvinte, in caz ca guvernele nu conspira la metamorfozarea noastra in niste amenintatoare creaturi tenebroase, nu este cazul sa ne sperie premisa inaintata de "I am legend".
___The day the Earth stood still___
O civilizatie mai avansata si mai inteleapta decat noi, formata din gardieni robotici care vegheaza la pacea si echilibrul Galaxiei, pare decisa sa ne anihileze specia, in cazul in care nu-i putem demonstra emisarului ei ca suntem mai mult decat niste paraziti razboinici pe Pamant si meritam salvarea. Atunci cand o sfera extraterestra aterizeaza in Central Park din Manhattan, armata alaturi de un grup de cercetatori sunt invocati de guvernul american pentru a gestiona situatia. Un personaj cu aspect de om, Klaatu (Keanu Reeves), iese din sfera, urmat de un robot urias cu puteri nemasurate. Dupa o scurta demonstratie de forta, cei doi devin pasnici si sunt luati in custodie de militari, cu intentia de a-i investiga si supune unei serii de experimente. Par a fi la mila oamenilor, dar nu fac decat sa le observe comportamentul pentru a le decide soarta. Anihilarea rasei umane este initiata atunci cand Klaatu intelege ca oamenii nu sunt interesati decat de distrugere, dar pozitia acestuia se schimba dupa ce interactioneaza cu Hellen, o cercetatoare care il ajuta sa evadeze si in care vede o pasiune inflacarata de a-si salva fiul si omenirea. Cand sa fie aproape prea tarziu, distrugerea inceteaza, iar vizitatorii parasesc planeta, nu inainte de a ne transmite ca suntem supravegheati si ca abuzurile noastre nu pot ramane fara reactie.

___La fel cum stau lucrurile si in cazul "Knowing", daca acceptam ca exista viata in afara planetei noastre, este suficient pentru a declina din aceasta idee posibilitatea ca acea viata extraterestra sa fie inteligenta, superioara si sa ne poata tine sub control. Daca ne raportam, insa, nu neaparat la ratiune - pentru ca nu este complet irational sa credem in existenta unor specii extraterestre in imensitatea Universului -, dar la istoria cunoscuta de pana acum, este foarte putin probabil ca un eveniment de forma celui din "The day the Earth stood still" sa se petreaca aievea.
___In ceea ce priveste rapoartele care vizeaza aparitiile de OZN-uri (cel putin in acceptiunea acestora de nave zburatoare nepamantene), majoritatea se bazeaza pe informatii incerte si nu exista dovezi incontestabile ale unor asemenea fenomene. Avem, desigur, presupuneri, speculatii, intamplari bizare chiar, insa nu se poate vorbi despre un contact cu vreo fiinta extraterestra, cel putin facut public, din care sa reiasa nu doar existenta, ci si superioritatea acesteia. In plus, nici ideea unui robot indestructibil, capabil sa distruga singur o intreaga planeta, nu este tocmai verosimila, dar acceptand ceea ce spuneam la inceput, poate ca o tehnologie extrem de avansata ar fi in stare de asemenea performante morbide.
___The Core___
Din motive necunoscute, miezul incandescent al Pamantului a incetat sa se mai roteasca, provocand deteriorarea rapida a campului electromagnetic al planetei. Acest fenomen conduce la dezastre naturale neinchipuite, amenintand incetarea vietii asa cum o stim. Animalele incep sa se comporte bizar si sa isi piarda orientarea, furtuni electrice teribile distrug comunicatiile, radarele nu mai functioneaza, cutremurele darama poduri si cladiri, radiatiile solare prajesc planeta, se anunta Sfarsitul in cea mai pura forma a sa. Foarte alarmati, oficialii guvernamentali si militari apeleaza la specialistul geolog Josh Keys. Acesta formeaza o echipa din cei mai talentati oameni de stiinta, alaturi de care porneste intr-o calatorie spre centrul Pamantului, intr-un vehicul de forare fabulos. Misiunea? Reactivarea miezului incandescent al planetei prin detonarea unor focoase nucleare in apropierea sa, ceea ce ar determina refacerea echilibrului electromagnetic si salvarea lumii de la moarte sigura.

___In situatia de fata, avem de-a face cu un scenariu relativ plauzibi, cel putin din cate spun specialistii avizati. Avand in vedere faptul ca stim despre interiorul planetei noastre mai putine decat cunoastem despre spatiul cosmic, multe posibilitati sunt de luat in calcul atunci cand vine vorba despre activitatile geologice din subteran. Intai de toate, desi este improbabila in viitorul apropiat, nu atat incetarea miscarii miezului Pamantului, cat stingerea sa este un fenomen plauzibil. Si nu musai peste un miliard de ani.
___Este, poate, singura catastrofa de amploare globala care ni se poate intampla intr-un mod destul de imprevizibil, intrucat majoritatea teoriilor despre interiorul planetei noastre se sprijina pe presupuneri. Stim insa cu certitudine ca dezactivarea campului electromagnetic al Teerrei ar avea loc in cazul unei asemenea catastrofe naturale. Deci se poate. Urmarile? Parerile sunt impartite aici: in timp ce unii specialisti sustin ca absenta campului magnetic abia ar fi sesizabila, altii privesc intreaga chestiune ca pe o tragedie mai mare chiar decat cea prezentata in film. In ceea ce priveste misiunea personajelor, aceasta este o bazaconie cap-coada. In prezent, nu avem nici macar tehnologia care sa ne permita sa ducem echipaj uman pe fundul Gropii Marianelor. Cum am putea fora, cu echipaj la bord, prin mii de kilometri de stanca, aliaje si metal topit la mii de grade Celsius, cum am putea lansa o incarcatura nucleara in deplina siguranta, salva planeta si scapa cu viata? Verdictul? Putem muri ca in "The Core", dar cu siguranta nu putem fi salvati ca in acest film.
___Continui si maine cu restul filmelor.Informatiile din aceasta postare au fost culese cu ajutorul site-ului descopera.ro
0 Responses

Trimiteți un comentariu

Blogger

copyright © 2008 - 2009 The Jurnal Blog by CheeSu. Some Rights Reserved.