Apocalipsa redata in filme III

___Iata-ne, in fine, ajunsi si la vedeta topului filmelor apocaliptice. "2012" este special nu doar pentru ca se anunta a fi urmatoarea mare lovitura de box office, ci mai ales pentru ca aduce in discutie o chestiune viu si febril discutata in prezent in toata lumea.
___2012___
Povestea ilustreaza adeverirea previziunilor apocaliptice ale poporului Maya si sfarsirea lumii in anul 2012, intocmai conform avertismentelor ciudatei civilizatii disparute cu peste o mie de ani in urma. Pe baza nu se stie caror calcule, cunostinte si credinte, nu doar calendarul Maya, dar si metoda chinezeasca I-Ching, programul online de previziune bursiera Web-Bot, indienii Hopi si chiar Nostradamus par sa fi prezis data de 21 decembrie 2012 ca punctul de final al omenirii asa cum o stim. Aceste previziuni sunt reale, insa nu stim - deocamdata - ce valoare de adevar au. In film, momentul vine implacabil si cele mai urate cosmaruri se adeveresc. Dintr-odata, ploi de meteoriti, cutremure devastatoare, valuri tsunami, furtuni colosale, ruperi, distrugeri, sfaramari se intampla intr-un ritm infernal peste tot in lume. Este Armagedonul cel mai cumplit, manifestat sub forma tuturor cataclismelor imaginabile. Totul pare a se petrece prin vointa divina, in absenta oricaror explicatii rationale. Un plan vechi de milenii se implineste, oamenii mor cu milioanele, subit, si totul pare sa conduca nu doar la extinctia speciei umane si a intregii suflari terestre, dar chiar la distrugerea planetei Pamant. Voit sau nu, scenariul face trimitere la Apocalipsa din Biblie, care ii avertizeaza pe toti crestinii ca o mare triere se va face intre oameni, lumea va fi distrusa si un nou Pamant se va naste. Nu stim nimic despre finalul filmului "2012", insa posibilitatile par dihotomice. Fie lucrurile vor decurge conform tuturor legilor fizice si lumea va fi pulverizata, fie, asa cum catastrofele incep inexplicabil, un fenomen Deus-Ex Machina se va petrece la fel de subit, iar salvarea va veni printr-o interventie... irationala. Ramane de vazut ce surpriza ne-au pragatit autorii mult asteptatului film.

___21 decembrie 2012 poate fi totul sau nimic. Poate insemna singurul lucru de natura sa ne preocupe in aceste momente sau ceva ce ar trebui tratat cu mai putina atentie decat o pala de vant. Depinde, probabil, de cultura, de predispozitiile si afinitatile fiecarui individ. Desi, pana acum, 21 decembrie 2012 a ajuns sa fie o data celebra in probabil toate colturile lumii cu acces la Internet, ea nu este decat un balon de sapun; o promovare iscusita, o poveste, o reclama pentru care nu exista nici cea mai vaga sustinere concreta. Are aceeasi valoare cu aceea a oricarei alte previziuni. Maya nici macar nu au lasat cuvintele care sa anunte propriu-zis sfarsitul lumii. Aceasta concluzie a fost trasa de catre cei care le-au descoperit calendarele si au conchis ca acesti inchinati ai timpului si-au oprit calculele cronologice la momentul 21 decembrie 2012, pentru ca "nu ar mai fi vazut timp dincolo de acest punct".
___La data mult trambitata se incheie unul dintre "Marile Cicluri" de timp masurate de mayasi, ciclu inceput in 13 august 3114 i.Hr. Ceea ce ar face mai special acest moment este incheierea nu doar a unui ciclu, ci a unei grupe de patru cicluri care insumeaza 26.000 de ani, moment ce ar culmina cu inversarea polilor magnetici ai Pamantului, precum si cu o asa-zisa aliniere a planetei noastre cu centrul Caii Lactee. Daca inversarea polilor ar produce unele fenomene, poate nu tocmai fericite, planetei, alinierea cu centrul galaxiei nu pare a prezenta motive de ingrijorare, din ceea ce stiu cercetatorii pana in prezent (diversele alinieri de pana acum tinand, in special, de evenimente mistice, mitologice sau ezoterice). Insa, la urma urmei, ce anume au intreprins mayasii pentru ca noi sa plecam urechea la ceea ce au avut ei de zis? Din tot ceea ce cunoastem despre ei, nu au facut alte predictii care sa le construiasca un renume in aceasta activitate oculta. De ce ar sti ei cand se termina lumea?
___Desi calendarul Maya este principalul sistem de referinta pentru identificarea Apocalipsei de peste trei ani, intre timp, au aparut si alte surse care tradeaza data de 21 decembrie 2012 ca fiind sfarsitul lumii: calendarul I-Ching, Web-Bot, previziunile indienilor Hopi si, voalat, centuriile lui Nostradamus. Insa, dupa o analiza riguroasa a tuturor acestor surse, putem concluziona ca evenimentele catastrofale sunt prezentate in profetii astfel incat sa starneasca si speculeze reactia alarmistilor milenaristi. Faptul ca astazi lumea traverseaza crize financiare, pandemii si violenta generalizata poate fi privit drept un emisar al sfarsitului, insa umanitatea a mai suferit, in trecut, astfel de evenimente negre, din belsug. Aceste intamplari nu au fost la fel de intens mediatizate, iar in absenta unui termen scadent, oamenii nu le dadeau aceeasi importanta. La urma urmei, planeta a trecut prin doua razboaie mondiale, prin ciuma si prin cataclisme infioratoare. Chiar daca unii au crezut ca acestea anunta sfarsitul lumii, Apocalipsa nu a venit.
___In societatea moderna, traim cu impresia ca timpul se compacteaza, ca ziua e mai scurta si ca nu ne mai ajunge vremea pentru nimic. Dar daca ne privim evolutia vietilor, dinamismul cu care se petrece totul, dezvoltarea exploziva si complexitatea activitatilor, putem explica cu destula usurinta aceasta senzatie. Diversele termene limita si orare pe care trebuie sa le respectam fac sa para ca timpul trece mult mai repede. In concluzie, nu putem dezminti in totalitate posibilitatea ca momentul 21 decembrie 2012 sa insemne ceva, dar intr-o foarte mare masura putem ignora aceste previziuni, intrucat nu exista temei real pentru ele. Este doar cea mai apropiata data anuntata a Apocalipsei, la fel cum in trecut au mai fost, printre altele, 1999, 1900, 999 sau anul 666, iar dupa ce si 2012 va fi trecut, cei care cred habotnic in sfarsitul lumii sau cei sensibili si dezinformati vor sta cu inima cat un purice cu gandul la urmatoarele "sfarsituri", prezise de diferitele culturi si credinte existe sau demult apuse de pe acest Pamant.
Descopera.ro
0 Responses

Trimiteți un comentariu

Blogger

copyright © 2008 - 2009 The Jurnal Blog by CheeSu. Some Rights Reserved.