Apocalipsa redata in filme II

___Am revenit iar intr-un maraton de prezentare a filmelor apocaliptice, si vom face referire si la altele mai vechi , care cred ca majoritatea le-au vazut,daca nu, atunci o sa aveti o scurta prezentare a lor si daca e recomand calduros sa cautati pe torrente, alea free.
___Armageddon___
O ploaie de meteoriti distruge o naveta spatiala a NASA aflata pe orbita Pamantului, iar apoi decimeaza New York-ul. Agentia spatiala americana descopera ca un asteroid de dimensiunea statului Texas se indreapta spre Pamant. Impactul - dezastruos - va fi de natura sa duca la extinctia oricarei forme de viata. Conform calculelor, ragazul pana la momentul zero este de numai optsprezece zile. Toate planurile de inlaturare a amenintarii sunt irelevante, pana cand cercetatorilor NASA le vine ideea distrugerii din interior a asteroidului. Singurul capabil de o asemenea misiune este Harry Stamper (Bruce Willis), coordonatorul celei mai performante echipe de forare marina din lume. Se fac toate pregatirile necesare pentru deplasarea pe asteroid a echipajului cu tot cu utilaje. Planul? Forarea unei gropi suficient de adanci, introducerea unei focoase nuclear, parasirea meteoritului si detonarea incarcaturii explozive. Misiunea este initiata, personajele infrunta piedici si abateri de la planul initial, are loc sacrificiul suprem al personajului principal pentru nobila cauza, iar in final bomba nucleara este detonata, asteroidul faramitat si Pamantul salvat.

___Vestea proasta este ca, teoretic, exista sanse ca un asteroid sau orice alt tip de corp ceresc care se deplaseaza in deriva prin Univers sa loveasca Pamantul. Ultima oara cand o roca spatiala de dimensiuni cu adevarat mari a trecut pe langa planeta noastra a fost in 1908. Atunci, un asteroid s-a apropiat foarte mult de Terra in zona raului siberian Tunguska, culcand la pamant 2072 kilometri patrati de padure, fara ca macar sa atinga solul. Vestea cea buna este ca, de vreme ce majoritatea asteroizilor si reziduurilor spatiale au dimensiuni reduse, sunt sanse mari ca ele fie sa arda complet odata intrate in atmosfera, fie sa provoace daune minore in cazul unui impact.
___De asemenea, cercetatorii au estimat ca asteroizii suficient de mari incat sa provoace distrugeri masive Terrei, se apropie de planeta noastra odata la 50 - 100 milioane de ani, iar in acest moment niciun corp cosmic cunoscut nu se afla pe o ruta de coliziune cu Pamantul. Astronomii din toata lumea monitorizeaza cu mare atentie obiectele care ne orbiteaza planeta si deruleaza in continuu teste pentru a verifica posibilitatea ca un astfel de corp ceresc sa loveasca Pamantul in viitor. Totusi, fie ca sunt sau nu sanse pentru ca un astfel de eveniment catastrofal sa se produca, momentul impactului - teoretic - poate fi determinat cu multi ani in avans si nicidecum cu numai optsprezece zile inainte. Specialistii sunt ferm convinsi ca o astfel de amenintare nu ii poate lua prin surprindere. Cat despre distrugerea asteroidului precum cea din film, oamenii de stiinta au in vedere drone spatiale care sa se ocupe in viitor tocmai cu aceasta activitate. Totusi, ei recunosc ca in prezent nu posedam tehnologia necesara unei astfel de operatiuni.
___War of the worlds___
Un film ceva mai nou. O serie de fulgere bizare loveste Pamantul in mod repetat si o armata nu foarte numeroasa, dar invincibila si extrem de distrugatoare de tripozi robotici se ridica din subteran, unde fusese ingropata cu mult timp in urma de o civilizatie extraterestra. De aceasta data, nu este vorba despre o pedeapsa extraterestra pentru caracaterul distrugator al omului, ca in cazul "The day the Earth stood still", ci de o invazie in toata regula. O invazie demult planificata, desfasurata prin exterminarea predilecta a rasei umane. Tripozii sunt imuni la armamentul omenesc, fiind inconjurati de campuri de forta ce resping orice fel de atac si se hranesc cu sangele oamenilor, avand o constructie partial organica. Umanitatea pare lipsita de aparare in fata uriasilor emisari ai Apocalipsei, pana cand, deodata, in marginea capitularii, una dintre rachetele indreptate spre carcasa otelita a unui tripod, isi atinge tinta, avariindu-l. Brusc, toate masinariile devin vulnerabile inaintea puterii de foc si sunt doborate peste tot in lume. Explicatia? Contaminarea sistemelor lor organice cu microbii si virusurile pamantesti. Cu pierderi uriase, omenirea supravietuieste incercarii si dainuie mai departe.

___Pentru a treia oara in acest top, trebuie sa facem rabat de la fapte si sa ii acordam scenariului din "Razboiul lumilor" circumstante atenuante, in masura in care nu stim exact ce anume se ascunde dincolo de ceea ce cunoastem despre Univers. Sau, asa cum am vazut si in cazul "The Core", in pamant. Daca extraterestrii exista, totul este posibil. De ce, avand o civilizatie cu o vechime de milioane de ani, niste creaturi extraterestre si superioare nu ar fi putut insemina Pamantul preuman cu dispozitive de lupta pe care sa le activeze mai tarziu, in momentul in care ar trebui sa ia cu forta ceva de aici? De ce nu le-ar activa prin descarcari electrice si de ce nu ar fi ele protejate de campuri de forta care sa le faca de neatins?
___Scenarii neplauzibile, dar cata vreme nu stim sigur ca suntem singuri in Univers, nu intru totul de lepadat. Mai verosimila in toata chestiunea ar fi contaminarea sistemelor organice ale masinariilor cu bolile din sangele uman si dereglarea sistemului lor de aparare. Sigur ca ne-am astepta ca o forta capabila sa distruga o intreaga planeta sa nu scape din vedere un amanunt atat de important precum virusurile umane. Dar poate ca, intr-o lume fara boli, neexistand conceptul de contaminare, nu exista nici precautie in aceasta directie. Totusi, pentru ca trebuie sa discutam in datele de care dispunem, scenariul filmului "War of the worlds" tine in intregime de domeniu stiintifico-fantasticului.
___Independence Day___
In ziua de 2 iulie, sistemele de comunicatie din intreaga lume intra in colaps, sub influenta unei ciudate interferente atmosferice. Fortele militare afla la scurt timp ca un numar de obiecte spatiale enorme se afla pe ruta de coliziune cu Terra. Ceea ce este initial considerat un atac al meteoritilor se dovedeste mai tarziu un convoi de nave extraterestre gigantice, pilotate de fiinte inteligente, care iau cu asalt Pamantul. Dupa ce incercarile de comunicare amiabila cu fiintele din alta lume esueaza, oamenii afla de planul acestora de a ataca puncte majore de pe Glob si a ne invada planeta. Navele extraterestre incep sa distruga New York, Los Angeles si Washington, izgonindu-i pe supravietuitori catre Zona 51, o regiune secreta de testare militara a guvernului american. Oamenii decid sa riposteze violent prin lupte aeriene intre cele mai bune avioane de vanatoare terestre si foarte iuti si agresive farfurii zburatoare. Daca acestea din urma pot fi cu greu distruse de forta de foc a oamenilor, navele-mama, inconjurate de campuri de forta foarte puternice, sunt cu totul invincibile. Momentul critic va fi depasit atunci cand un virus cibernetic va fi implementat in sistemul uneia dintre giganticele nave-mama. De aici, virusul se va raspandi catre toate farfuriile zburatoare din lume, scuturile lor electromangetice vor ceda, iar oamenii vor reusi sa le doboare, salvand planeta si specia umana.

___Avem extraterestri inteligenti, evoluati si pusi pe rele in Univers? Din cate stim, nu, dar stim putine, deci poate ca da. Ei bine, atunci avem si riscul unei invazii asemenatoare cu cea prezenta in film. Sigur ca, daca intram in profunzimile scenariului, o directie din care il putem acuza este aceea a tehnologiei extraterestre prezentate. Desi evoluata, aceasta tehnologie seamana izbitor cu cea omeneasca. Acest lucru este oarecum neverosimil, daca suntem foarte rigurosi. Imaginatia creatoare a extraterestrilor si a tehnologiei lor este mereu raportata la experienta umana si la posibilitatea de perceptie a creierului nostru. Ar putea fi vorba despre forme diferite de agregare, despre atatea si atatea lucruri pe care mintea noastra nu le poate percepe.
___Ne-am putea opri un pic si asupra manifestarilor belicoase, in principiu destul de nepotrivite, ale unor fiinte inteligente. Se presupune ca o civilizate ajunsa la un anumit grad de evolutie intelege fenomenul creatiei si pe cel al distrugerii totale si discerne optim intre cele doua. Dar, poate, motive ar fi destule pentru ca o specie straine sa isi doreasca distrugerea rasei umane sau ocuparea planetei Pamant. Combaterea lor? Plauzibila, desi carlinga atat de uman ergonomica a navei extraterestre care cade in stapanirea oamenilor si cu care acestia se infiltreaza in pantecele navei-mama, este inca un amanunt care atrage atentia. Un virus de productie omeneasca ar fi poate capabil sa avarieze sistemele operationale extraterestre... numai daca alcatuirea lor ar presupune elemente comune cu tehnologia omeneasca. Ca si in cazul filmului anterior, amenintarea din "Independence Day" ramane, pana la alte descoperiri, una eminamente fictiva.
___The day after tomorrow___
O uriasa banchiza de gheata din Antarctica este rupta din motive aparent necunoscute. Oamenii de stiinta sesizeaza evenimentul, dar nu isi dau seama ca acesta va declansa o schimbare climatica masiva care va afecta populatia intregii planete. Dupa o serie de ploi interminabile si de dezastre meteorologice ce au loc in toata lumea, pentru experti devine evident ca Pamantul este pe cale sa intre intr-o noua era glaciara. Nu peste mii de ani, asa cum prevazusera meteorologii, ci in numai cateva zile. Ghetarii polari incep sa se topeasca si se formeaza un sistem de furtuni planetare. Acestea provoaca dezastre foarte serioase si ingheata totul in calea lor, de la masini si cladiri pana la fiinte vii expuse sub cerul liber. Emisfera nordica este cea mai afectata, putinii supravietuitori formand un exod catre sud, unde clima s-a pastrat mai calda. Emisfera nordica ramane amortita in nemiscare, in timp ce spre sudul planetei omenirea incearca sa se replieze.

___Primul aspect al filmului ce ar trebui investigat este viteza ametitoare de schimbare a climei. Transformarile climatice pot fi declansate de schimbarile la nivelul circularii curentilor oceanici. Insa, datorita dimensiunilor sale si a ratei scazute de acumulare sau eliberare de caldura, oceanul planetar nu s-ar putea niciodata schimba brusc intr-o perioada de numai cateva zile. Acelasi lucru se aplica si topirii ghetarilor si a banchizelor - cateva zile nu sunt de ajuns pentru astfel de transformari majore.
___Oamenii de stiinta sunt familiarizati cu notiunea de "schimbari climatice abrubte", dar acestea au loc pe parcursul mai multor zeci de ani, nu in cateva zile si nu cu efecte atat de devastatoare precum cele prezentate in film. Apoi, vedem cum oamenii sunt inghetati instantaneu de un uragan care coboara din zona arctica. Nu numai ca este imposibil ca un om sa inghete in doar cateva secunde la temperatura sugerata in film, dar este o improbabilitate la fel de mare ca un uragan sa vina de la Poli. Uraganele sunt alimentate de aer cald si de umeazeala apelor calde ale oceanelor, pierzandu-si din indensitate pe sol si in prezenta temperaturilor mai scazute decat cele tropicale. Este, de asemenea, imposibil sa existe o furtuna care sa cuprinda toata planeta deodata; vanturi de o asemenea magnitudine sunt cauzate de schimbarile de presiune atmosferica ce pot aparea numai pe distante relativ mici. Majoritatea catastrofelor ilustrate in "The day after tomorrow", chiar daca teoretic sunt plauzibile, nu ar cauza cu siguranta distrugerile masive prezentate in film si nu s-ar intampla intr-o perioada atat de scurta de timp.
___Ultimul film, al zece-lea si chiar cel mai nou si mai controversat, va fi postat cat mai devreme posibil. Multumesc inca o data Descopera.ro
0 Responses

Trimiteți un comentariu

Blogger

copyright © 2008 - 2009 The Jurnal Blog by CheeSu. Some Rights Reserved.